Однією з найважливіших думок статті про
новий посол України в США для мене стала теза про необхідність розуміти цінності співрозмовника Без цього дуже складно побудувати нормальний діалог, особливо якщо сторони мають різний політичний або культурний досвід. Мені здається, що повага до позиції іншого не означає автоматичної згоди з нею. Навпаки, можна категорично не погоджуватися з певними поглядами, але водночас намагатися зрозуміти, звідки вони походять. Для дипломата це особливо важлива якість. Якщо він знає, що турбує американських політиків, які питання важливі для їхніх виборців та які принципи вони вважають фундаментальними, йому буде легше представити українські інтереси. Саме тому ідея пошуку спільних цінностей виглядає набагато перспективнішою, ніж спроба постійно доводити власну правоту. У відносинах між державами не обов'язково мати однакові погляди на все. Набагато важливіше мати достатньо спільного для практичної співпраці. Мені також сподобався акцент на особистих зв'язках. Довіра формується тоді, коли люди бачать послідовність, компетентність і відкритість партнера. Саме тому посол має працювати з різними політичними середовищами та бути готовим до тривалого діалогу. Думаю, це одна з найскладніших частин дипломатичної роботи, але водночас одна з найважливіших. У підсумку стаття залишає досить чітке розуміння того, яким має бути сучасний український представник у США: принциповим у захисті інтересів України, але достатньо відкритим і гнучким, щоб чути партнерів та знаходити з ними спільну мову.